Jr Çay Ocağı

YaÅŸa Mustafa Kemal PaÅŸa YaÅŸa.. Log in Register

Tractor Sazi. Bir Futbol takımından çok ötesi.. |

Published in Turkey - Social interactions and entertainment - 6 - 20 May 17 08:41

Dünyada en çok Türk taraftara sahip olan takım: Traktör Sazinin hikayesine gelelim..

http://de.fodb.net/img/club/Iran/100/Tractor-Sazi.png

Sovyet- İran savaşı sonrasında Azerbaycan topraklarının bir kısmı İranda kalır. Burada yaşayan Türklere yıllarca baskı uygulanmaya başlanmıştır. 1970 yılına geldiğinde Tractor Sazi Tebrizi adında bir takım kurulur Tebrizde.. Bu takım yıllarca içlerinde bastırılan Türklük duygusunu ortaya çıkarır, ve bir davanın sözcüsü olur..
Çünkü onlar için Traktör (bağımsızlık demek, Türklük duygusu demek,  Azerbaycan demek)


Güney Azerbaycan! 
baskının, savaşın, kaosun, ve tüm bunların yanında  muhteşem bir tarihin ve kültürün ülkesi olan  İranın kuzeyinde bulunan Türk toprakları.. Resmi olarak İran sınırı olan topraklarda milyonlarca Türk yaşıyor. Hatta Türkiyeden  sonra dünyada en fazla Türkün yaşadığı ülke.. 75 milyona sahip İranın 35 milyonunu Türkler oluşturuyor ve Türk nufusunun çoğunluğu Güney Azerbaycanda yaşıyor.  Güney Azerbaycan öz dili Türkçe ile eğitim göremiyor. Çünkü resmi olarak İran sınırları içerisinde olan bu toprakların insanlarına 90 yıldır baskı uygulanıyor. Hatta bulundukları yerin Güney Azerbaycan diye anılmasını bile haz edemiyorlar..

1970 yılında Güney Azerbaycan topraklarında bulunan Tebriz şehrinde bu büyük isyanın sesi olacak bir futbol takımı kuruldu.. 
Tractor Sazi Tebrizi!
Şehirdeki büyük traktör fabrikasının desteği ile kurulduğu için traktör ismini alan bu takımın renkleri KIRMIZI-BEYAZ.
Tractor Sazi takımı kurulduğu günden itibaren Milyonlarca Türk tarafından benimsenmiş ve yüzyıllardır Türklere baskı uygulayan İran devletine karşı isyanın temsilcisi yıkılmaz bir kalesi olmaya yolunda devam ediyor.. 
Nitekim stadyumda açtıkları pankartlarla bu baskılara karşı yıllardır sesini güçlü bir şekilde duyurmaya devam ediyorlar. 
Bir maçta stadyumu tıka basa doldurup, aynı anda Bozkurt yapıp bir Kurt gibi uluyarak adeta tüm Türk dünyasına ve baskıcı İran rejimine biz buradayız iması vermiştir..

https://i.hizliresim.com/8M4aDr.jpg

Kurulduğu günden bu güne TRACTOR, onların bu topraklarda TÜRKlüklerini bağıra bağıra  haykırması olmuş.. İçe bastırılmış bütün duyguların, sesli bir şekilde dışa vurulma gücü olmuş.
Yani bu takım, sadece bir futbol takımı değil..
Onlar için Azerbaycan demek. Türkçe demek. 


Tractor Sazi 2009-2010 sezonunda  İran Şampiyonlar Ligine girmeyi başarmış  ve bu sezonda 120 bin seyirciyi stadyumda toplayarak seyirci rekoru kırmıştır.
Kadınların futbol maçlarını izlemek için stadyuma girmesinin yasak olduğu İranda 16 Mart 2010 günü Tebrizde oynanan Tractor- Persopelis maçında kadınlar stadyuma alınmamasına rağmen Türk kızları stadyumu gören yüksek tepelere çıkmış ve Tractor bayrağını stadyuma doğru sallamıştır. Ancak İran polisi duruma müdahale ederek Türk kızlarını oradan indirmiş. Tractor taraftarı da bu günü TRACTORLÜ KIZLAR GÜNÜ ilane etmiş. Her 16 Mart günü onlar için Tractorlü kızlar günü..

https://i.hizliresim.com/2rX6WE.jpg

Tractor Sazinin adının duyulmasını sağlayan asıl olay 15 Mayıs 2015te yaşanır. Tractor Sazi kendisi ile aynı puana sahip lig 2.cisi Naft- Tahran ile şampiyonluk için karşı karşıya gelir. Aynı anda lig 3.cüsü  Sepahan ise liderle arasında 2 puan vardır ve Saipa ile oynar. Maçın 77.dakikasına kadar her şey normal, bu dakikadan sonra birden skandallar başlar ve Tebrizde unutulmayacak günler başlamıştır.. Maçın bu dakikasında stada gelen İranlı yetkililer Sepahan- Saipa maçının berabere sonuçlandığını ve Tractor Sazinin şampiyonluğunun garantilendiğinin anonsunu yaptırırlar. Maçı bırakan Tractor sazi, önce kırmızı kart ardından 2 golle maçı berabere bitirir ve Tebrizde şampiyonluk kutlamaları başlar. Sahaya giren Tractor sazi taraftarları kutlamalara devam  ederken stadta 2. bir anons yapılır ve hafızalara kazınan o olaylar başlar. Bir önceki anonsun yanlış yapıldığını ve, Sepahanın Saifa karşısında galip geldiği ve haliyle şampiyon olduğu söylenilir coşkulu taraftarlara.. 

https://pbs.twimg.com/media/CFH55LmWYAAtGtz.jpg

Tractor Sazi taraftarları bu durum karşısında kendisi ile dalga geçilmesi ile sert karşılık verir ve daha sert bir şekilde İran polisi ve güvenlik güçleri ile çatışmalara başlanır. Stadyumda radyo-televizyon ve mobil telefon hatları kesilmiştir. Sahaya giren polisler taraftarlara karşı insanlık dışı bir şiddet uygular, taraftarlar ölesiye dövülür. Olay Tebriz sokaklarına sıçrar ve Tebriz karışır. Aldıkları haber üzerine 4 taraftar stadyumda kalp krizi geçirmiş ve onlarca taraftarda ciddi bir şekilde yaralanmıştır..

https://i.hizliresim.com/brzVq8.jpg


Zaten kendilerine karşı bir baskı uygulayan İran rejimi bardağı taşıran son damlayı gene kendi eliyle tamamlamıştır.  15 mayıstan bu güne Tebrizde süren eylemler her geçen gün şiddetlenmeye devam ediyor.  İranda yaşayan Türkler kendilerine uygulanan baskılara, şiddetli olaylara, sürgün edilen ve hapsedilen gazetecilere, ana dilde eğitim yasağına, basın özgürlüğüne getirilen engellere karşı kırmızı kart göstererek protesto etmeye başlarlar. 

http://haberseyret.com/upload/detay/11258519_10155629939955094_7412335709410219396_n.jpg


Onlar yıllar geçsede tribünlerde Türklüğü bağırmaya,  haklarını savunmaya ve varolma mücadelerini haykırmaya devam edecekler..  Çünkü Türk bayrağını milyonlarca Güney Azerbaycanlı gururla taşımaya, onu korumaya yemin ettiler. Ve dillerinde hep aynı söz vardı..


HARAY HARAY MEN TÜRKEM


Support

BerkmanTAGUDARUchiha ltachiUchiha ltachiUchiha ltachiUchiha ltachiSatanCatAurielAurielThe Young Wolf

Comments (6)

20 May 17 08:58
TAGUDAR

Baku Tebriz Ankara Türk Hara Cihan Hara o7

20 May 17 11:12
Uchiha ltachi

Eline sağlık bilmeyenlere aydınlık olur. Tek yürekte iki Can, Türkiye-AzerbayCan o7

20 May 17 16:15
aliugur

okunmuş pirinç

21 May 17 09:04
Test

so what? why you shout this in world shoutwall when it has no word in english?

21 May 17 09:09
sakin

v

06 Jun 17 03:40
Atabekh

SOUTH AZARBAIJAN IS NOT IRAN.